zajęcia pilatesu u certyfikowanych trenerów i na profesjonalnej sali

Warszawa-Bemowo

Piękna figura i zdrowe ciało!
Gwarantuję to,
Anna Podsiedlik

Zapoznaj się z grafikiem zajęć

GAZPACHO Z CHILLI

Odkryłam niedawno olej z awocado o smaku chilli, w którym zakochałam się po uszy. Siedzę i wymyślam potrawy w których odgrywałby ważną rolę.

Olej z awocado jest w 100% naturalny i niefiltrowany.
Należy do najzdrowszych olejów na świecie. Ma ogromne walory zdrowotne i z łatwością można zastąpić nim zwykły olej lub oliwę, gdyż nadaje się do spożywania na zimno, smażenia i pieczenia.
 5 ml oleju z awokado dostarcza 10% rekomendowanej dziennej dawki witaminy E. Zawiera wyższy procent (69%) nienasyconych tłuszczów prostych niż oliwa z oliwek (66,8%), olej ryżowy (47%), czy olej canola (58,2%). Tłuszcze zawarte w oleju z awokado wspierają ciało w przyswajaniu dobroczynnych karotenoidów (przeciwutleniaczy), występujących w owocach i warzywach. Karotenoidy są one głównym dietetycznym źródłem witaminy A u człowieka, opóźniają procesy starzenia, wpływają korzystnie na nasze tkanki.
Olej z awokado poprawia nawet kondycję skóry. Badania wykazały, że podwyższa poziom kolagenu w skórze i działa niczym najlepszy kosmetyk.

Zawartość składników odżywczych oleju z awokado:
 

  Zawartość w porcji (5 ml) Zawartość w 100 ml
Wartosć energetyczna 167 kJ (40 kcal) 3350 kJ (801 kcal)
Białko 0 g 0 g
Tłuszcz, w sumie 4,5 g 90 g
nasycone 0,6 g 13 g
trans 0 g 0 g
jednonienasycone 0,4 g 8 g
wielonienasycone 3,5 g 69 g
Węgolowodany 0 g 0 g
Cukry 0 g 0 g
Sód 0,3 mg (maksymalnie) 5 mg (maksymalnie)
Witamina E 1 mg 12 mg


Niezaprzeczalnie gazpacho z tym właśnie olejem zdobyło moje serce.. Spróbujcie sami!

SKŁADNIKI:

- 1,5 kg mięsistychpomidorów
- 1 średnizielonyogórek
- pół papryki
- ¼ cebuliczerwonej
- ¼ papryczki chilli
- 1 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżeczki octu winnego
- 4 łyżki oleju z avocado o smaku chilli

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy i kroimy w kawałki pozbawiając je nasion, lecz zachowując sok. Do miski wrzucamy kawałki pomidorów, odsączonych przez sito sok z kawałków zawierających nasiona. Dodajemy obranego i pokrojonego ogórka, paprykę, cebulę, chilli, starty imbir, sok z limonki, ocet winny oraz olej z avocado o smaku chilli. Następnie krótko i szybko blendujemy wszystkie składniki do uzyskania gęstej i niekoniecznie jednorodnej masy. Wsadzamy na około 2 godziny do lodówki aby gazpacho się schłodziło. Podajemy na zimno z dodatkami pokrojonych dowolnych warzyw.

Idealna zupa na ostatnie ciepłe dni tegorocznego lata! Smacznego!

Specjalnie dla Personal Pilates Ania z www.pieceoftart.com

do-wpisu