Odkryłam niedawno olej z awocado o smaku chilli, w którym zakochałam się po uszy. Siedzę i wymyślam potrawy w których odgrywałby ważną rolę.
Olej z awocado jest w 100% naturalny i niefiltrowany.
Należy do najzdrowszych olejów na świecie. Ma ogromne walory zdrowotne i z łatwością można zastąpić nim zwykły olej lub oliwę, gdyż nadaje się do spożywania na zimno, smażenia i pieczenia.
5 ml oleju z awokado dostarcza 10% rekomendowanej dziennej dawki witaminy E. Zawiera wyższy procent (69%) nienasyconych tłuszczów prostych niż oliwa z oliwek (66,8%), olej ryżowy (47%), czy olej canola (58,2%). Tłuszcze zawarte w oleju z awokado wspierają ciało w przyswajaniu dobroczynnych karotenoidów (przeciwutleniaczy), występujących w owocach i warzywach. Karotenoidy są one głównym dietetycznym źródłem witaminy A u człowieka, opóźniają procesy starzenia, wpływają korzystnie na nasze tkanki.
Olej z awokado poprawia nawet kondycję skóry. Badania wykazały, że podwyższa poziom kolagenu w skórze i działa niczym najlepszy kosmetyk.
Zawartość składników odżywczych oleju z awokado:
Zawartość w porcji (5 ml) | Zawartość w 100 ml | |
Wartosć energetyczna | 167 kJ (40 kcal) | 3350 kJ (801 kcal) |
Białko | 0 g | 0 g |
Tłuszcz, w sumie | 4,5 g | 90 g |
nasycone | 0,6 g | 13 g |
trans | 0 g | 0 g |
jednonienasycone | 0,4 g | 8 g |
wielonienasycone | 3,5 g | 69 g |
Węgolowodany | 0 g | 0 g |
Cukry | 0 g | 0 g |
Sód | 0,3 mg (maksymalnie) | 5 mg (maksymalnie) |
Witamina E | 1 mg | 12 mg |
Niezaprzeczalnie gazpacho z tym właśnie olejem zdobyło moje serce.. Spróbujcie sami!
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg mięsistychpomidorów
- 1 średnizielonyogórek
- pół papryki
- ¼ cebuliczerwonej
- ¼ papryczki chilli
- 1 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżeczki octu winnego
- 4 łyżki oleju z avocado o smaku chilli
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy i kroimy w kawałki pozbawiając je nasion, lecz zachowując sok. Do miski wrzucamy kawałki pomidorów, odsączonych przez sito sok z kawałków zawierających nasiona. Dodajemy obranego i pokrojonego ogórka, paprykę, cebulę, chilli, starty imbir, sok z limonki, ocet winny oraz olej z avocado o smaku chilli. Następnie krótko i szybko blendujemy wszystkie składniki do uzyskania gęstej i niekoniecznie jednorodnej masy. Wsadzamy na około 2 godziny do lodówki aby gazpacho się schłodziło. Podajemy na zimno z dodatkami pokrojonych dowolnych warzyw.
Idealna zupa na ostatnie ciepłe dni tegorocznego lata! Smacznego!
Specjalnie dla Personal Pilates Ania z www.pieceoftart.com