zajęcia pilatesu u certyfikowanych trenerów i na profesjonalnej sali

Warszawa-Bemowo

Piękna figura i zdrowe ciało!
Gwarantuję to,
Anna Podsiedlik

Zapoznaj się z grafikiem zajęć

Fasolka Mung - kilka słów o jej właściwościach

Znacie fasolkę mung?

Jest to jedna z najbardziej wartościowych gatunków fasoli. Ma właściwości usuwania toksyn z naszego organizmu. Bardzo korzystnie wpływa na wątrobę oraz woreczek źółciowy. Stosowana przy zatruciach ołowiem, pestycydami. Stosuje się ją również w leczeniu wysokiego ciśnienia, kwasicy czy wrzodów żołądka. 

Warzywa strączkowe stanowią bardzo dobre dopełnienie zbóż, ze względu na uzupełniające się aminokwasy. Danie z fasolką mung będzie jeszcze bardziej wartościowe, w przypadku wegetarian, gdy zestawimy ją z ryżem pełnoziarnitym, jęczmieniem i soczewicą, ciecierzycą i kaszą jaglaną. W diecie wegetariańskiej idealna! Jednak dla osób redukujących wagę, nie polecam w połaczeniu ze zbożami po 17:00. Na kolację możecie przygotować kotleciki, mieląc wcześniej ugotowaną fasolkę z surowym jajkiem i przyprawami. Smażcie na odrobinie oleju kokosowego. Będzie pyszne!:-) 

Jeśli masz problemy z trawieniem strączków, przed ugotowaniem namocz fasolę na 12 godzin. Gotując odlewaj wodę oczyszczając z puryn. Po ugotowaniu dobrze przeżuwaj pożywienie. 

Wartości odżywcze w 100gr.
Wartość energetyczna - 347 kcal
Białko - 23,8 g
Węglowodany - 46,3 g
Tłuszcz - 1,2 g

Fasola Mung

Smacznego,

Ania Podsiedlik-Ciebiera